Ero sivun ”Malline:Vantaa luku2” versioiden välillä

Vantaa OPSista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Merkkaus: Palautettu
Merkkaus: Muokkaamalla palautettu
 
Rivi 20: Rivi 20:
*Miten arvoperusta ja oppimiskäsitys toteutuvat koulun työssä ja opetuksen järjestämisessä?
*Miten arvoperusta ja oppimiskäsitys toteutuvat koulun työssä ja opetuksen järjestämisessä?
*Miten arvoperustan ja oppimiskäsityksen toteutumista seurataan ja arvioidaan?
*Miten arvoperustan ja oppimiskäsityksen toteutumista seurataan ja arvioidaan?
===2.1 Perusopetus yleissivistyksen perustana Keimolanmäen koulussa===
Koulu keskellä kylää - ajatus leimaa toimintaamme. Samassa pihapiirissä toimivat päiväkoti ja koulu muodostavat yhdessä Keimolanmäen asuinalueen aktiivisen keskuksen. Toimimme tiiviissä yhteistyössä päiväkodin kanssa jakaen arjen ja juhlan. Keimolanmäkeläisyyden ytimessä ovat osallisuus ja yhdessä tekeminen.
Keimolanmäen koulu toiminta perustuu valtakunnallisen opetussuunnitelman arvoihin, Vantaan kaupungin arvoihin sekä Keimolanmäen koulun arvoihin:
* kunnioitus
* turvallisuus ja
* hyvinvointi
'''Turvallisuus'''
Yhteisömme turvallisuus rakentuu arjen tekojen ja rakenteiden kautta. Koulussamme jokainen saa tulla kuulluksi ja nähdyksi päivittäin omana itsenään. Yhteiset toimintatavat ja struktuurit rakennetaan yhdessä oppilaiden kanssa. Tunne- ja vuorovaikutustaitoja harjoitellaan ja vahvistetaan esimerkiksi Keimola-tunneilla. Epäasialliseen käyttäytymiseen, ristiriitatilanteisiin ja kiusaamisen puututaan yhdessä sovittujen toimintatapojen mukaisesti. Lapsia ohjataan ikä- ja kehitystaso huomioiden kantamaan vastuuta omasta toiminnastaan.
'''Kunnioitus'''
Ympäristön ja toisten ihmisten kunnioitus ovat toimintamme perusta.
Kunnioitamme jokaista yhteisömme jäsentä juuri sellaisena, kun hän on ja tuemme hänen kasvuaan omana itsenään.
Ohjaamme lapsia huomioimaan omassa toiminnassaan planetaarisen sivistyksen teemoja kuten vastuullista toimintaa ja luonnon monimuotoisuudesta huolehtimista. Tavoitteenamme on kasvattaa lapsista rohkeita, empaattisia ja toisia kunnioittavia ihmisiä.
Vuorovaikutuksemme on toista kunnioittavaa. Ohjaamme kuuntelemaan ja arvostamaan toistemme ajatuksia ja mielipiteitä.  Kannustamme sinnikkyyteen ja parhaansa yrittämiseen.
'''Hyvinvointi'''
Hyvinvoiva yhteisö on voimavaramme. Koulussa painotamme terveellisiä elämäntapoja sekä psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Tilojen viihtyvyys ja erilaiset oppimisympäristöt luovat pohjaa hyvinvoinnille.  Hyvinvointia tuetaan mm. hyvinvoinnin vuosikellon teemoin tunnetaitotunneilla (Keimola-tunnit). Keimolanmäkeläisyyden ytimessä ovat osallisuus ja yhdessä tekeminen. Luomme hyvinvoivaa yhteisöä ja yhteisöön kiinnittymistä osallisuuden avulla.
Arvoperustan ja oppimiskäsityksen toteutumista seurataan ja arvioidaan lukuvuosittain sekä henkilöstön että oppilaiden kanssa. Arviointitavat täsmentyvät vuosittain.

Nykyinen versio 30. kesäkuuta 2022 kello 13.58

2 Perusopetus yleissivistyksen perustana

Vantaan perusopetuksen arvot ovat hyvinvointi, oppimisen ilo ja toisten kunnioitus. Visiomme on: ”Opimme tulevaisuuden tietoja ja taitoja sekä rakennamme turvallista lähikoulua. Toimimme vastuullisesti ja teemme ekososiaalisesti kestäviä valintoja.”

Vantaalla noudatetaan lähikouluperiaatetta. Kouluissa huolehditaan perustaitojen oppimisesta sekä riittävän yleissivistyksen saamisesta. Koulujen toimintakulttuuriin kuuluu ekologisesti kestävä arki, ja oppilaita ohjataan ekososiaaliseen sivistykseen.

Vantaalla korostetaan jokaisen aikuisen roolia oppilaan tukijana ja oppimisen mahdollistajana. Oppilaan omat lähtökohdat ja kehitysvaihe huomioidaan. Jokaiselle oppilaalle tarjotaan mahdollisuuksia osallistua koulun arjen rakentamiseen. Oppilailla on oikeus tulla kuulluksi ja aikuisilla on velvollisuus ottaa oppilaiden ideat käsittelyyn.

Vantaalla opetusjärjestelyissä korostetaan oppilaiden mahdollisuutta hahmottaa kokonaisuuksia, yhdessä tekemistä ja tutkimista. Oppilaat toimivat myös itse tiedon tuottajina. Oppimisen iloa syntyy oppilaiden uteliaisuutta herättämällä ja antamalla oppilaiden vaikuttaa arjen valintoihin. Koulussa jokaiselle annetaan mahdollisuus kokea oppimisen iloa.

Koulussa oppilaita kannustetaan sinnikkyyteen ja yrittämiseen, ja oppimisen vaikutusta myöhempään elämään korostetaan. Koulussa tuetaan oppilaiden halua oppia lisää. Koulussa jokainen on arvokas omana itsenään. Kun lapsella on turvallinen olo ja tunne siitä, että hän kelpaa, hän oppii.

Vantaalla opetussuunnitelman laadinnan perusteena käytetyn arvoperustan ja oppimiskäsityksen toteutumista seurataan ja arvioidaan kaupunkitasoisen pedagogisen kehittämistiimin avulla sekä koulukohtaisesti päätetyllä tavalla.

Koulukohtaiset täsmennykset

Vantaalla on kaupunkitasoisen opetussuunnitelman lisäksi kirjattu koulukohtaisiin opetussuunnitelmiin tähän lukuun liittyvät seuraavat asiat:

  • Mitkä ovat perusopetuksen oppimiskäsitystä täydentävät koulukohtaiset näkökulmat tai painotukset?
  • Miten arvoperusta ja oppimiskäsitys toteutuvat koulun työssä ja opetuksen järjestämisessä?
  • Miten arvoperustan ja oppimiskäsityksen toteutumista seurataan ja arvioidaan?