Ero sivun ”Englannin kieli, A-oppimäärä” versioiden välillä

Vantaa OPSista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rivi 50: Rivi 50:


===Oppilaan oppimisen arviointi===
===Oppilaan oppimisen arviointi===
 
Arvioinnissa pyritään kannustavaan ja rakentavaan palautteeseen, jolla vahvistetaan oppilaan kielellistä itsetuntoa ja innostusta kielenoppimiseen.


===Laaja-alainen osaaminen===
===Laaja-alainen osaaminen===

Versio 26. helmikuuta 2016 kello 20.26

Oppiaineen tehtävä

Kieli on oppimisen ja ajattelun edellytys. Kieli on mukana kaikessa koulun toiminnassa, ja jokainen opettaja on kielen opettaja. Kielten opiskelu edistää ajattelutaitojen kehittymistä. Se antaa aineksia monikielisen ja -kulttuurisen identiteetin muodostumiselle ja arvostamiselle. Sanavaraston ja rakenteiden karttuessa myös vuorovaikutus- ja tiedonhankintataidot kehittyvät. Kielten opiskelussa on runsaasti sijaa ilolle, leikillisyydelle ja luovuudelle.

Kieltenopetus on osa kielikasvatusta ja johdatusta kielitietoisuuteen. Oppilaissa herätetään kiinnostus kouluyhteisön ja ympäröivän maailman kielelliseen ja kulttuuriseen moninaisuuteen ja heitä rohkaistaan viestimään autenttisissa ympäristöissä. Koulussa ohjataan arvostamaan eri kieliä, niiden puhujia ja erilaisia kulttuureita. Sukupuolten tasa-arvoa kielivalinnoissa ja kielten opiskelussa vahvistetaan erilaisia oppilaita kiinnostavalla kielivalintatiedotuksella, rohkaisemalla oppilaita tekemään aidosti itseään kiinnostavia valintoja sukupuolesta riippumatta, käsittelemällä opetuksessa monipuolisesti erilaisia aiheita sekä käyttämällä vaihtelevia ja toiminnallisia työtapoja.

Kielten opiskelu valmistaa oppilaita suunnitelmalliseen ja luovaan työskentelyyn erilaisissa kokoonpanoissa. Oppilaille ja oppilasryhmille luodaan mahdollisuuksia verkostoitumiseen ja yhteydenpitoon ihmisten kanssa myös eri puolilla maailmaa. Tieto- ja viestintäteknologia tarjoaa yhden luontevan mahdollisuuden toteuttaa kieltenopetusta autenttisista tilanteista ja oppilaiden viestintätarpeista lähtien. Opetus antaa myös valmiuksia osallisuuteen ja aktiiviseen vaikuttamiseen kansainvälisessä maailmassa.

Opetus vahvistaa oppilaiden luottamusta omiin kykyihinsä oppia kieliä ja käyttää niitä rohkeasti. Oppilaille annetaan mahdollisuus edetä yksilöllisesti ja saada tarpeen mukaan tukea oppimiselleen. Opetus järjestetään niin, että myös muita nopeammin etenevät tai kieltä entuudestaan osaavat voivat edistyä.

Kielten opetuksessa kehitetään monilukutaitoa ja käsitellään erilaisia tekstejä. Lasten ja nuorten erilaiset kiinnostuksen kohteet otetaan huomioon tekstien valinnassa. Opetuksessa luodaan siltoja myös eri kielten välille sekä oppilaiden vapaa-ajan kielenkäyttöön. Oppilaita ohjataan hakemaan osaamillaan kielillä tietoa.

Vuosiluokat 1-2

Oppiaineen tehtävä

Koulussa ensimmäinen vieras kieli tai toinen kotimainen kieli alkaa useimmiten 3. vuosiluokalla. A-oppimäärän opetus voidaan kuitenkin aloittaa jo ennen 3. vuosiluokkaa. Tällöin noudatetaan A-oppimäärän opetussuunnitelman perusteita ottaen huomioon oppilaiden ikä.

Jo ennen A-oppimäärän opetuksen alkamista voidaan oppilaita tutustuttaa alustavasti joihinkin kieliin, kuten englantiin, saameen tai muuhun kieleen. Tällaista toimintaa kutsutaan kielisuihkuksi. Kielen tai kielten alkeita opitaan siinä laulaen, leikkien, pelaten ja liikkuen. Aiheet valitaan oppilaita kiinnostavista asioista yhdessä oppilaiden kanssa. Opetus voidaan toteuttaa muiden oppituntien yhteydessä, osana monialaisia oppimiskokonaisuuksia tai sille voidaan varata omia oppitunteja tai opetustuokioita. Kielisuihkua voidaan järjestää myös ylemmillä vuosiluokilla.

Oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet

Oppimisympäristöistä pyritään tekemään mahdollisimman monipuolisia ja vaihtelevia. Niiden suunnittelussa otetaan mahdollisuuksien mukaan myös oppilaiden ajatukset ja kokemukset huomioon. Oppimisympäristöjen suunnittelussa ja toteutuksessa hyödynnetään sekä todellisia että virtuaalisia ympäristöjä (esim. lähiseudun kansainvälisien kontaktien hyödyntäminen, kirje- ja keskustelukavereita lähikouluista).

Englannin opiskelu vuosiluokilla 1-2 toteutetaan kielisuihkuttelun periaatteiden mukaan. Työskentelytavoissa painotetaan suullisen kielitaidon kehittymistä, kuullun ymmärtämisen harjoittelua sekä mielenkiinnon herättämistä kieltenopiskelua kohtaan. Oppilaiden ikäkauden mukaisesti hyödynnetään toiminnallisia työskentelytapoja ja pyritään osallistamaan oppilaat työskentelytapojen ja oppimismateriaalien valinnassa.

Tavoitteena on, että:

Oppilas harjoittelee suullista tuottamista.

  • ääntämisen harjoittelu esimerkiksi minimipariharjoituksilla, tongue twisters -loruilla ja homonyymien avulla
  • autenttisen materiaalin käyttö (sadut, laulut, animaatiot, musiikki)

Oppilas harjoittelee kuuntelemisen ja kuullun ymmärtämisen taitoja.

Oppilas osallistuu oppimiseen kokonaisvaltaisesti ja toiminnallisesti.

  • kinesteettiset työskentelytavat (liikkeiden yhdistäminen oppimiseen)
  • draaman ja liikunnan hyödyntäminen

Oppilas opettelee etsimään ja tuottamaan itse materiaalia (esim. tiedonhankinta, musiikki)

  • omien tuotosten videointi
  • tieto- ja viestintäteknologian käyttö (esim. kieleen tutustuminen äänen, kuvien ja kirjoitettujen lähteiden avulla, osaa hakea netistä tietoa)

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki

1.-2. luokalla oppimisen tukemisessa keskitytään uteliaisuuden synnyttämiseen ja motivaation ylläpitämiseen kielisuihkumaisen oppimisen ja opettamisen kautta; tietotekniikalla, sovelluksilla, leikeillä, lauluilla, loruilla ja peleillä on suuri rooli oppimisessa. Opettaja luo mallin kielenkäytölle (esim. ääntäminen) ja pyrkii tuomaan sopivan haastavaa materiaalia eritasoisille oppijoille. Ryhmissä pyritään huomioimaan erilaiset taitotasot ja kannustamaan oppilaita vertaisarviointiin ja -tukeen erilaisten pari- ja ryhmätyöskentelytapojen avulla.

Oppilaan oppimisen arviointi

Arvioinnissa pyritään kannustavaan ja rakentavaan palautteeseen, jolla vahvistetaan oppilaan kielellistä itsetuntoa ja innostusta kielenoppimiseen.

Laaja-alainen osaaminen

Vuosiluokka 1

Tavoitteet

Oppilas oppii kielen perusteita kielisuihkuttelutyylisesti.

Oppilaalle kehittyy suullisen, kuullun ja kirjallisen taitojen perusta: oppilas pystyy kertomaan itsestään ja perheestään, harrastuksistaan, huomaa britti- ja amerikanenglantien eroavaisuuksia.

Oppilasta tutustuu monikulttuurisuuteen ja kansainvälisyyteen.

Oppilas tutustuu englannin kieliseen kulttuuriin esim. leikkien, laulujen, riimien ja pelien avulla.

Oppilaalle kehittyy kiinnostus ja myönteinen asenne kieleen ja kulttuureihin.

Oppilas harjoittelee oppimaan oppimisen taitoja erilaisten tehtävätyyppien kautta.

Oppilas tutustuu englannin kielen ääntämisen perusteisiin.

Sisällöt

Tutustutaan eri aihepiireihin oppilaiden kiinnostuksen mukaisesti (esim. lähipiiri, oma itse, kehonosat, aakkoset, numerot, värit, harrastukset, lemmikit, perusluokkakieli, koulutarvikkeet, perusfraaseja).

Tutustutaan englannin perusrakenteisiin fraasien kautta.

Vuosiluokka 2

Tavoitteet

Sisällöt

Vuosiluokat 3-6

Oppiaineen tehtävä

Oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki

Oppilaan oppimisen arviointi

Laaja-alainen osaaminen

Vuosiluokka 3

Tavoitteet

Sisällöt

Vuosiluokka 4

Tavoitteet

Sisällöt

Vuosiluokka 5

Tavoitteet

Sisällöt

Vuosiluokka 6

Tavoitteet

Sisällöt

Vuosiluokat 7-9

Oppiaineen tehtävä

Oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki

Oppilaan oppimisen arviointi

Laaja-alainen osaaminen

Vuosiluokka 7

Tavoitteet

Sisällöt

Vuosiluokka 8

Tavoitteet

Sisällöt

Vuosiluokka 9

Tavoitteet

Sisällöt