Uskonto-Evankelisluterilainen

Vantaa OPSista
Versio hetkellä 22. helmikuuta 2016 kello 11.36 – tehnyt Tuija.lindstrom (keskustelu | muokkaukset) (→‎Sisällöt)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Oppiaineen tehtävä

Uskonnon opetuksen tehtävänä on antaa oppilaille laaja uskonnollinen ja katsomuksellinen yleissivistys. Opetus perehdyttää oppilaita opiskeltavaan uskontoon ja sen monimuotoisuuteen. Se tutustuttaa uskonto- ja katsomusperinteisiin Suomessa sekä uskontoihin ja katsomuksiin muualla maailmassa. Oppiaine edistää uskonnon ja kulttuurin välisen suhteen ymmärtämistä sekä uskontojen ja katsomusten monilukutaitoa. Opetus antaa monipuolista tietoa uskonnoista ja auttaa ymmärtämään niistä käytävää keskustelua. Oppilaita ohjataan kriittiseen ajatteluun sekä tarkastelemaan uskontoja ja katsomuksia eri näkökulmista. Opetuksessa pohditaan uskon ja tiedon suhdetta sekä uskonnoille ominaista kieltä, symboliikkaa ja käsitteistöä. Uskonnon opetus antaa valmiuksia uskontojen ja katsomusten dialogiin, jota käydään sekä katsomusten sisällä että niiden välillä. Opetus kannustaa oppilaita kunnioittamaan elämää, ihmisarvoa sekä omaa ja toisen pyhää.

Opetuksessa tutustutaan opiskeltavan uskonnon ja muiden uskontojen sekä katsomusten eettiseen ajatteluun ja rohkaistaan oppilaita pohtimaan omakohtaisesti eettisiä kysymyksiä. Opetus tukee oppilaan itsetuntemusta, itsensä arvostamista ja elämänhallintataitojen kehittymistä koko perusopetuksen ajan. Opetus antaa oppilaalle aineksia oman identiteetin, elämänkatsomuksen ja maailmankatsomuksen rakentamiseen ja arviointiin. Uskonnon opetus tukee oppilaan kasvua yhteisön ja demokraattisen yhteiskunnan vastuulliseksi jäseneksi ja maailmankansalaiseksi.

Vuosiluokat 1-2

Oppiaineen tehtävä

Vuosiluokilla 1-2 uskonnon opetuksen tehtävänä on ohjata oppilaita tuntemaan ja arvostamaan omaa uskonnollista ja katsomuksellista taustaansa sekä kohtaamaan arvostavasti uskonnollista ja katsomuksellista moninaisuutta omassa luokassa ja koulussa sekä lähiympäristössä. Tähän opetus antaa perustietoja ja -taitoja sekä ajattelun välineitä. Oppilaita rohkaistaan tunnistamaan ja ilmaisemaan tunteitaan ja omia mielipiteitään sekä harjaantumaan toisten tunteiden tunnistamisessa ja mielipiteiden huomioon ottamisessa. Oppilaita kannustetaan ihmettelemään, kyselemään ja osallistumaan keskusteluun. Oppilaita ohjataan toimimaan vastuullisesti ja oikeudenmukaisesti.

Oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet

Opetuksessa pyritään kiireettömyyteen ja avoimen, luottamuksellisen keskusteluilmapiirin luomiseen. Opetuksessa on tärkeää, että jokainen oppilas tulee kuulluksi omine havaintoineen ja kokemuksineen. Oppilaita rohkaistaan vuorovaikutukselliseen oppimiseen, keskusteluun ja omien mielipiteiden perusteluun sekä erilaisuuden hyväksymiseen. Opetuksessa keskeistä on oppilaslähtöisyys ja oppilaan oman kokemusmaailman kunnioittaminen etenkin eettisiä kysymyksiä tarkasteltaessa. Luovat, toiminnalliset ja elämykselliset menetelmät, projektit ja keskustelut tukevat oppilasta kokonaisvaltaisena, kaikkia aistejaan oppimisessa hyödyntävänä vuorovaikutustaitoisena ja aktiivisena oppijana. Opetuksessa voidaan toteuttaa yksilö- tai ryhmäprojekteja myös oppiaineen eri oppimäärien kesken sekä oppiainerajat ylittäen. Opetuksessa hyödynnetään monipuolisesti ja vuorovaikutteisesti tieto- ja viestintäteknologiaa. Kertomuksia, musiikkia, kuvataidetta, leikkiä, draamaa sekä vierailijoita ja vierailuja eri kohteisiin käytetään tukemaan monipuolista työskentelyä ja oppimisen iloa.

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki

Uskonnon eri oppimäärien opetuksessa otetaan huomioon oppilaiden erilaiset tarpeet ja taustat kuten kielitaito ja kulttuuritausta. Keskeisiä käsitteitä pohditaan ja avataan niin, että niiden ymmärtäminen on mahdollista kaikille oppilaille. Käytettävät työtavat sovitetaan ikäkauteen. Opetuksessa luodaan oppimista ja osallisuutta edistäviä yhteisiä tilanteita sekä ohjataan ja vahvistetaan oppilaan opiskelutaitoja ja oma-aloitteisuutta.

Oppilaan oppimisen arviointi

Oppimisen arviointi on oppilaita ohjaavaa ja kannustavaa. Monipuolinen palaute rakentuu osaksi työskentelyä ja yhteisiä keskusteluja. Palaute ohjaa oppilaita yhteistyötaidoissa ja rohkaisee ilmaisemaan ajatuksiaan. Opetuksessa annetaan tilaa ja oppilaita kannustetaan ihmettelyyn, kysymiseen sekä omien mielipiteiden perusteluun ja toisten näkemysten kuunteluun. Monipuoliset työtavat luovat oppilaille mahdollisuuksia osoittaa ja itse huomata edistymistään ja osaamistaan.

Oppimisprosessin kannalta keskeisiä arvioinnin ja palautteen antamisen kohteita uskonnossa ovat:

  • edistyminen lähiympäristön katsomuksellisten ilmiöiden tunnistamisessa ja nimeämisessä
  • edistyminen ryhmässä toimimisen taidoissa
  • edistymien ajatusten ilmaisemisessa ja toisten kuuntelemisessa.

Laaja-alainen osaaminen

Oppimisen lähtökohtana ovat oppilaiden omat kokemukset, havainnot ja kysymykset. Oppilasta kannustetaan kysymään ja kuuntelemaan. Oppilas harjoittelee työskentelyn suunnittelemista, tavoitteiden asettamista ja arviointia. (L1)

Oppilasta rohkaistaan myönteiseen vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön, sekä arvostamaan toisia ja suvaitsemaan erilaisuutta. (L2)

Oppilas ohjataan yhteisten pelisääntöjen ja hyvien tapojen noudattamiseen. Oppilaalle pyritään antamaan mahdollisimman kannustavaa palautetta. (L3)

Monilukutaidon kehittymistä tuetaan moniaistillisella, kokonaisvaltaisella ja ilmiöpohjaisella opiskelulla. Kuvalliset ilmaisutavat ja visuaalisen vaikuttamisen keinot kehittävät oppilaan kuvanlukutaitoa. Ilmaisun keinoista pyritään tekemään mahdollisimman monipuolisia, jotta oppilaalla on mahdollisuus kysyä ja ihmetellä asioita ja ilmiöitä. (L4)

Harjoitellaan tieto- ja viestintäteknologian perustaitoja. Oppilaan kanssa keskustellaan tvt:n turvallisista käyttötavoista ja käytöstavoista. Oppilasta kannustetaan toteuttamaan ideoitaan tvt:n avulla yksin ja ryhmässä.(L5)

Oppilasta kannustetaan työskentelemään yksin ja yhdessä muiden kanssa. Samalla opitaan vastuunottoa ja kompromissien tekemistä. (L6)

Oppilas osallistuu oppimisprosessin suunnitteluun. Oppilasta kannustetaan vaikuttamaan omaan kouluympäristöönsä ja arkeensa. Oppilas tutustuu käsitteisiin "yhdenvertaisuus", "oikeudenmukaisuus" ja "vastavuoroisuus". (L7)

Vuosiluokka 1

Tavoitteet

OPETUKSEN YHTEISET VALTAKUNNALLISET TAVOITTEET

T1, T2, T3, T5, T6

Oppilas tutustuu omaan ja lähiympäristön uskontoihin ja niiden tapoihin sekä rakentaa omaa identiteettiään.

Oppilas harjoittelee ilmaisemaan omia tunteitaan ja huomioimaan muiden mielipiteitä.

Oppilas harjoittelee tunnistamaan omien tekojensa seurauksia ja toimimaan vastuullisesti.

Sisällöt

Kokonaisuus 1:

Tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisällöt

oma perhe ja katsomukselliset tavat, erilaiset perhemuodot

elämänkaaren kristilliset juhlat ja niihin liittyvät perinteet


Kokonaisuus 2:

Tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisällöt

kirkkovuoden keskeiset juhlat (joulu, pääsiäinen) ja niihin liittyvät raamatunkertomukset ja perinteet

virret ja hengelliset laulut

keskeiset kristilliset symbolit ja käsitteet (mm. Jumala, Jeesus, risti, seurakunta)


Kokonaisuus 3:

Tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisällöt

oppilaan tunnetaitojen vahvistaminen (tunteiden tunnistaminen ja ilmaisu)

empatiaan rohkaiseminen

erilaisuuden hyväksyminen

vuorovaikutustaitojen harjoitteleminen

itsestä ja muista huolehtiminen

Vuosiluokka 2

Tavoitteet

OPETUKSEN YHTEISET VALTAKUNNALLISET TAVOITTEET

T4, T6, T7, T8

Oppilas tutustuu erilaisiin katsomuksiin ja uskonnottomuuteen sekä harjoittelee erilaisuuden hyväksymistä.

Oppilas tutustuu lasten oikeuksiin ja harjoittelee eettistä pohdintaa omasta arjestaan nousevia esimerkkejä hyödyntäen. Oppimisessa käytetään Raamatun kertomusten eettisiä opetuksia.

Oppilas harjoittelee omien mielipiteiden esittämistä sekä erilaisten mielipiteiden kuuntelemista ja ymmärtämistä.

Sisällöt

Kokonaisuus 1:

Tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisällöt

kristinuskon monimuotoisuus kouluyhteisössä

uskonnottomuus

muut uskonnot kouluyhteisössä ja lähiympäristössä

erilaisuuden hyväksyminen


Kokonaisuus 2:

Tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisällöt

elämän kunnioittaminen, ihmisarvo, lasten oikeudet

eettinen pohdinta, Kultainen sääntö

oppilaiden arjesta nousevat kysymykset ja niiden yhdistäminen Raamatun kertomuksiin

Vuosiluokat 3-6

Oppiaineen tehtävä

Vuosiluokilla 3-6 uskonnon opetuksessa laajennetaan ja syvennetään oman uskonnon perustietoja. Opetuksessa perehdytään opiskeltavan uskonnon pyhiin kirjoihin ja kertomuksiin sekä keskeiseen oppiin, eettisiin periaatteisiin, rituaaleihin ja tapoihin. Oppilaita kannustetaan ihmettelyyn ja kyselyyn. Opetuksessa tutustutaan Suomen ja Euroopan uskonnollisiin juuriin sekä uskonnolliseen ja katsomukselliseen elämään nyky-Suomessa ja Euroopassa. Oppilaat harjaannuttavat medialukutaitoaan ja heitä ohjataan arvioimaan ja käyttämään eri lähteistä etsimäänsä tietoa sekä hyödyntämään sitä eri tilanteissa.

Opetuksessa käsitellään lasten oikeuksia ja yksilön vastuuta omista teoistaan. Opetuksessa harjoitellaan tunne- ja vuorovaikutustaitoja sekä tuetaan oppilaita muodostamaan ja perustelemaan omia näkemyksiä. Oppilaita rohkaistaan ystävyyteen, myönteisen luokka- ja kouluyhteisön rakentamiseen sekä toimimaan syrjintää vastaan.

Oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet

Asioita tarkastellaan kerronnallisuuden, draaman, kokemuksellisuuden, toiminnallisuuden ja yhteisöllisen oppimisen avulla. Keskeistä on opittavien asioiden alustava käsitteellistäminen. Uskonnon opetuksessa käytetään sisältöjen oppimista edistäviä tietoteknisiä sovelluksia siten, että oppilaiden oma aktiivisuus ja vuorovaikutus korostuvat. Opetuksessa korostetaan kiireettömyyttä ja keskustelua. Opetuksessa voidaan mahdollisuuksien mukaan hyödyntää vierailuja ja vierailijoita. Opetuksessa voidaan toteuttaa yksilö- tai ryhmäprojekteja myös oppiaineen eri oppimäärien kesken sekä oppiainerajat ylittäen. Tavoitteena on ilmentää koulussa edustettujen uskontojen ja katsomusten moninaisuutta kunnioittavasti.

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki

Oppimäärien toteutuksessa tehdään toimintaan ja opetukseen liittyvät ratkaisut huomioiden oppilaiden erilaiset uskonnolliset ja katsomukselliset taustat ja kehittyvä kielitaito. Keskeisten käsitteiden ymmärtämistä tuetaan. Opetuksessa luodaan oppimista ja osallisuutta edistäviä yhteisiä tilanteita sekä ohjataan ja vahvistetaan oppilaan opiskelutaitoja ja oma-aloitteisuutta.

Oppilaan oppimisen arviointi

Uskonnon opetuksessa oppimisen arviointi on ohjaavaa ja kannustavaa. Palautteella pyritään rohkaisemaan oppilasta perehtymään ja tutkimaan uskontojen keskeisiä lähteitä ja piirteitä sekä tekemään asioista omia tulkintoja. Arvioinnissa otetaan huomioon monimuotoiset kirjallisen ja suullisen tuottamisen tavat sekä muun tekemisen ja ilmaisumuotojen kautta osoitettu osaaminen. Tärkeää on niiden kautta osoitettu taito ilmaista itseään ja ajatuksiaan. Yksityiskohtaisen muistamisen sijaan arvioinissa kiinnitetään erityisesti huomiota tiedon soveltamiseen sekä ajattelun kehittymiseen.

Uskonnon sanallista arviota tai arvosanaa antaessaan opettaja arvioi oppilaan osaamista suhteessa paikallisessa opetussuunnitelmassa asetettuihin tavoitteisiin. Määritellessään osaamisen tasoa 6. vuosiluokan lukuvuositodistusta varten opettaja käyttää uskonnon valtakunnallisia arviointikriteereitä.

Uskonnon arviointikriteerit 6. vuosiluokan päätteeksi hyvää osaamista kuvaavaa sanallista arviota/arvosanaa kahdeksan varten

TAULUKKO

Laaja-alainen osaaminen

Opetuksessa vahvistetaan taitoa asettaa kysymyksiä ja hakea niihin vastauksia itsenäisesti ja yhdessä toisten kanssa havaintoja tehden, sekä erilaisia tietolähteitä ja apuvälineitä hyödyntäen. Oppilas harjaantuu vähitellen asioiden kriittiseen tarkasteluun, huomaa asioiden välisiä keskinäisiä yhteyksiä ja vuorovaikutussuhteita. Oppimisen taitoja vahvistetaan kaikissa oppimistilanteissa. Oppilaita rohkaistaan luovuuteen. (L1)

Oppilaan sosiaalis-emotionaalisia taitoja syvennetään, sekä luodaan innostavia tilaisuuksia harjaannuttaa näitä taitoja. Opetuksessa huomioidaan kulttuuriympäristön muutos ja moninaisuus. Opetuksessa vahvistetaan oppilaan omaa kulttuuri-identiteettiä. (L2)

Oppilas harjoittelee ajanhallintaa, hyvää käytöstä sekä muita omaan ja yhteiseen hyvinvointiin ja turvallisuuteen vaikuttavia toimintatapoja. Samalla hän kehittää tunnetaitojaan ja sosiaalisia taitojaan. Erilaiset toimintatavat auttavat ymmärtämään sääntöjen, sopimusten ja luottamusten merkityksen. (L3)

Oppilas kehittää monilukutaitoaan ja tulkitsee, tuottaa ja arvioi yhä moninaisempia tekstejä erilaissa yhteyksissä ja ympäristöissä. Fiktion, faktan ja mielipiteen tarkastelua ja erottelua harjoitellaan. (L4)

Oppilas hyödyntää tvt -taitojaan monipuolisesti. Oppilas oppii käyttämään erilaisia laitteita, ohjelmistoja ja palveluita. (L5)

Oppilas oppii työskentelemään järjestelmällisesti ja pitkäjänteisesti ja ottamaan entistä enemmän vastuuta tekemisistään. Oppilasta ohjataan arvostamaan omaa ja toisen työtä. Projekteissa ja ryhmätöissä oppilaalla on mahdollisuus vastavuoroisuuteen, neuvottelutaitojen kehittämiseen ja yhteisten tavoitteiden saavuttamiseen. (L6)

Oppilas tutkii kestävään kehitykseen, rauhaan, tasa-arvoon, demokratiaan ja ihmisoikeuksiin liittyviä kysymyksiä (Lapsen oikeudet). Luokkayhteisössä oppilas harjoittelee yhteistyötä, ristiriitojen käsittelyä, ratkaisujen etsimistä ja ratkaisujen tekoa. Korostetaan oppilaan omien valintojen merkitystä itselle, lähiyhteisölle, yhteiskunnalle ja luonnolle. (L7)

Vuosiluokka 3

Tavoitteet

OPETUKSEN YHTEISET VALTAKUNNALLISET TAVOITTEET

T1, T3, T6, T7, T8, T11, T12

Oppilas perehtyy kristinuskon pyhiin kirjoihin ja niiden kertomuksiin sekä keskeisiin oppeihin. Oppilas tutustuu juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin yhteisiin juuriin. Samalla oppilas tunnistaa uskonnollisen kielen erityispiirteitä ja vertauskuvallisuutta.

Oppilas tutustuu kristilliseen tapakulttuuriin sekä kunnioittaa omaa ja toisen pyhää ja oppii käyttäytymään asianmukaisesti erilaisissa uskonnollisissa tilaisuuksissa.

Oppilas perehtyy kristinuskon eettisiin opetuksiin, keskustelee niistä ja oppii ilmaisemaan ajatuksiaan sekä muodostaa myönteistä maailmankatsomusta, itsetuntoa ja luottamusta elämään.

Sisällöt

Kokonaisuus 1:

Tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisällöt

alkukertomukset (luominen)

VT:n patriarkkakertomukset: Abraham, Isak, Jaakob

muut keskeiset VT:n kertomukset: Joosef, Mooses jne.

tutustutaan juutalaisuuteen, islamiin ja kristinuskoon

kristinuskon keskeiset käsitteet, symbolit ja oppi

opetuksessa tarkastellaan Raamattua kirjana sekä uskonnollisen kielen erityispiirteitä ja vertaiskuvallisuutta


Oppimisen tueksi

symboleiden piirtäminen, värittäminen, etsiminen, tunnistaminen

askartelu

kertomusten kuunteleminen

arvokeskustelut Raamatun kertomusten pohjalta

kekseliäisyyttä ja toiminnallisuutta hyödyntävät menetelmät

pelit, leikit, draama, taide, elokuvat

harjoitellaan Raamatun käyttämistä


Kokonaisuus 2:

Tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisällöt

opetuksessa syvennetään tietoja kirkkovuodesta, elämänkaaren kristillisistä rituaaleista sekä niihin liittyvästä moninaisesta tapakulttuurista.

virret ja muu hengellinen musiikki

vuodenkiertoon liittyvät juhlat


Oppimisen tueksi

keskustelut

kirkkovuoden juhliin liittyviin perinteisiin tutustuminen

oman perheen juhlaperinteet (esim. haastattelut, keskustelut lähipiirin kanssa, kirjoitelmat)

virret ja muu hengellinen musiikki

virsien ja muun hengellisen musiikin laulaminen ja kuuntelu, askartelu ja kuvataide

tablettien ja mobiililaitteiden hyödyntäminen

sähköisten oppimateriaalien hyödyntämien

käyttäytyminen uskonnollisissa tilaisuuksissa ja tilanteissa


Kokonaisuus 3:

Tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisällöt

keskeiset elämänkysymykset

tunteet, arvot ja valinnat Raamatussa


Oppimisen tueksi

keskustelu, ryhmäkeskustelut

pienoisnäytelmät eettisistä kysymyksistä ja kertomuksista, still-kuvat

kertomusten tarkastelu eri näkökulmista, toisen asemaan asettuminen ja tunteisiin eläytyminen

av-laitteiden ja tablettien hyödyntäminen oppilaiden tuottamissa mediaesityksissä.

Vuosiluokka 4

Tavoitteet

OPETUKSEN YHTEISET VALTAKUNNALLISET TAVOITTEET

T1, T2, T4, T7, T10, T11, T12

Oppilas tutustuu luterilaisen kirkon tapoihin, oppiin ja rakennuksiin. Laajennetaan oppilaan tietämystä Raamatusta ja Jeesuksen merkityksestä kristinuskossa.

Oppilasta rohkaistaan pohtimaan eettisiä elämänkysymyksiä. Lisäksi oppilasta kannustetaan ilmaisemaan ajatuksiaan ja tunteitaan. Näiden avulla oppilas oppii arvioimaan tekemiään valintoja ja niiden taustalla vaikuttavia arvoja.

Autetaan oppilasta vahvistamaan myönteistä maailmankatsomusta, itsetuntoa ja luottamusta elämään.

Sisällöt

Kokonaisuus 1:

Tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisällöt

perehdytään luterilaisuuden oppiin, sakramentteihin, rukouksiin, jumalanpalvelukseen ja seurakunnan toimintaan

virret ja muu hengellinen musiikki


Oppimisen tueksi

ajattelun ja oppimaan oppimisen taitoja tuetaan etsimällä tietoa luterilaisuuden perinteistä

hyödynnetään monipuolisesti eri lähteitä ja menetelmiä (tieto- ja viestintätekninen osaaminen)

harjoitellaan monilukutaitoa

kristillinen perinne aukeaa oppilaalle, kun hän perehtyy seurakunnan toiminnan erilaisiin muotoihin ja oman kotiseutunsa kristilliseen elämään

tutustumiskäynnit kotiseurakuntiin

seurakuntien järjestämät vuosiluokkakohtaiset tapahtumat ja vierailut

projektien ja ryhmätöiden avulla kasvatetaan vastuullisuuteen ja suunnitelmallisuuteen


Kokonaisuus 2:

Tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisällöt

perehdytään Jeesuksen elämään, opetukseen ja merkitykseen kristinuskossa


Oppimisen tueksi

oppilaan monilukutaitoa ja kulttuurista osaamista vahvistetaan tutustumalla Jeesuksen elämästä kertoviin teksteihin

oppilas tulkitsee ja arvioi lukemaansa

TVT-taidot kehittyvät tuottamalla omia pieniä tuotoksia (esim. animaatiot, sarjakuvat, videot) Jeesuksen elämästä ja opetuksista

erilaisia projekteja ja ryhmätöitä tekemällä oppilas harjoittelee vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja

ryhmässä toimiminen opettaa oppilaalle yhteisten tavoitteiden saavuttamiseen tarvittavia taitoja. Erilaisissa projekteissa oppilas tulkitsee, arvioi ja tuottaa tekstiä.


Kokonaisuus 3:

Tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisällöt

käsitellään keskeisiä elämänkysymyksiä, tunteita ja arvoja Uuden Testamentin kertomusten avulla. Painotetaan Jeesuksen elämästä nousevia tilanteita.


Oppimisen tueksi

oppilas ymmärtää oman kulttuuriperintönsä arvon ja merkityksen Uuden testamentin kertomusten avulla

oppilaat harjoittelevat empatiataitoja tunteita ja arvoja käsittelevien kertomusten kautta

eettisten kysymysten pohtiminen kertomusten avulla (esim. parityö, ryhmätyö, keskustelu, pöytäteatteri, näytelmät, sarjakuvat)

oppilas harjoittelee monilukutaitoa tulkitsemalla ja arvioimalla tekstejä ja muita dokumentteja

Vuosiluokka 5

Tavoitteet

OPETUKSEN YHTEISET VALTAKUNNALLISET TAVOITTEET

T4, T5, T6, T7, T8, T9, T11, T12

Oppilas etsii, arvioi ja käyttää eri lähteistä löytyvää tietoa kristinuskosta. Lisäksi oppilas tutustuu Suomen ja Euroopan katsomukselliseen historiaan ja nykypäivään sekä uskonnon vaikutukseen historiassa ja nykyaikana.

Oppilas oppii huomioimaan kristinuskon moninaisuutta ja kunnioittamaan toisen pyhää.

Oppilas kiinnittää huomiota kirkkokuntien eettisiin ajatuksiin. Hän harjoittelee eettistä pohdintaa sekä valintojensa perustelemista omasta elämästään nousevilla esimerkeillä. Oppilas syventää näkemystään kristinuskon eettisistä opetuksista.

Sisällöt

Kokonaisuus 1:

Tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisällöt

kristinuskon, islamin ja juutalaisuuden synty

pohditaan Paavalin toiminnan ja varhaisen kristillisyyden merkitystä kristinuskon kehittymiselle maailmanuskonnoksi

opetuksessa tutustutaan Martin Lutherin ja Mikael Agricolan merkitykseen uskonnon uudistajina

huomioidaan kristinuskon moninaisuus ja erityisesti protestanttisuus osana kristinuskoa

tutustutaan ortodoksisuuteen, katolisuuteen ja vapaisiin suuntiin osana Suomen kristinuskon perhettä, huomioidaan lähialueiden uskonnolliset yhteisöt

kristilliset sakramentit eri kirkkokunnissa


Oppimisen tueksi

oppilasta ohjataan etsimään tietoa eri lähteistä tieto- ja viestintäteknisiä apuvälineitä käyttäen (esim. tabletit, tietokoneet, internet)

ryhmässä oppilas harjoittelee saattamaan työnsä loppuun esittämällä sen muille

kulttuurinen osaaminen kehittyy tutustumalla kristillisen kulttuuriperinnön syntyvaiheisiin

mahdollinen integrointi esim. historian, maantiedon, musiikin ja kuvataidon opetukseen

näytelmät, valokuvat, still-kuvat


Kokonaisuus 2:

Tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisällöt

tutustutaan Suomen ja Euroopan uskonnolliseen ja katsomukselliseen nykytilaan sekä uskonnottomuuteen

tutustutaan ekumeniaan ja uskontojen väliseen vuoropuheluun

tarkastellaan uskontojen näkyvyyttä arjessa ja mediassa

ohjataan oppilasta kunnioittamaan muiden vakaumusta ja käyttäytymään asianmukaisesti erilaisissa uskonnollisissa tilaisuuksissa ja tilanteissa

uskonnollisen kulttuuriperinnön ilmeneminen omassa lähiympäristössä/kotikaupungissa, mediassa ja populaarikulttuurissa.


Oppimisen tueksi

ajattelun ja oppimisen taitoja harjoitellaan kysymyksiä tekemällä ja vastauksia etsimällä

oppilas harjoittelee kokonaisuuksien hahmottamista sekä opettelee muodostamaan syy-seuraus-suhteita

omiin juuriin tutustumalla vahvistetaan oppilaan kulttuurista osaamista

oppilas tutustuu kotiseutunsa kulttuuriin, sen muutokseen ja moninaisuuteen

kehitetään monilukutaitoa tulkitsemalla ja arvioimalla uskontoa mediassa ja populaarikulttuurissa

harjoitetaan TVT-taitoja etsimällä itse esimerkkejä monipuolisista lähteistä

projektit, esitelmät, ryhmätyöt

saattamalla työnsä päätökseen annetussa ajassa oppilas harjoittelee työelämätaitoja

lähetystyöhön tutustuminen (esim. oman seurakunnan nimikkolähetit, videot, Suomen lähetysseura)


Kokonaisuus 3:

Tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisällöt

tutustutaan kirkkoon uskonnollisena rakennuksena, kirkkoarkkitehtuuriin ja siihen liittyvään symboliikkaan


Oppimisen tueksi

integrointi kuvataiteeseen


Kokonaisuus 4:

Tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisällöt

opetuksessa tarkastellaan kristinuskon tärkeimpiä eettisiä ohjeita:

Kultainen sääntö, rakkauden kaksoiskäsky ja kymmenen käskyä

opitaan ilmaisemaan ajatuksia ja mielipiteitä perustellulla ja monipuolisella tavalla

oppilas oppii käsittelemään ristiriitoja ja etsimään ratkaisuja

ihmisoikeusetiikka, YK:n Lapsen oikeuksien sopimus sekä ihmisarvo

elämän kunnioittaminen ja luonnon vaaliminen

eettisiin kysymyksiin tutustumalla ja niitä pohtimalla oppilas hahmottaa osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksiaan

oppilas harjoittelee vastuunottamista lähimmäisistään ja ympäristöstään

oppilas opettelee kestävän tulevaisuuden rakentamista


Oppimisen tueksi

ilmiöpohjainen projekti

keskustelut verkkoalustoilla

porinaryhmät

draamat

elokuvat

ryhmätyöt

YK:n päivä

vierailuluennot

kehitysyhteistyö

Vuosiluokka 6

Tavoitteet

Sisällöt

Vuosiluokat 7-9

Oppiaineen tehtävä

Oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki

Oppilaan oppimisen arviointi

Laaja-alainen osaaminen

Vuosiluokka 7

Tavoitteet

Sisällöt

Vuosiluokka 8

Tavoitteet

Sisällöt

Vuosiluokka 9

Tavoitteet

Sisällöt